Type: 2.3 Toverboeken
Omschrijving: Toverboek om de pannen te doen dansen
Verhaalopbouw: X was een man die vreemde dingen kon. Op een dag kwam Y de bakker samen met X terug van Hoepertingen, waar ze op de kermis veel plezier hadden gehad. Onderweg zei X: "Zal ik er eens voor zorgen dat de pannen van het dak vliegen?" Ogenblikkelijk weerklonk er een hels lawaai, toen alle pannen van de daken op en neer bewogen. Y de bakker, die dit alles had zien gebeuren, had doodsangsten uitgestaan. Op een dag zat X in een café, toen er een man langs de achterdeur naar buiten ging. Op dat moment ging X langs de voordeur naar buiten. De andere man was plots elk gevoel van richting kwijt; hij bleef maar ronddwalen in de tuin en kon geen deur of poort meer vinden. Men vertelde dat X zijn krachten uit een toverboek haalde. De oude pastoor heeft hem dat boek meermaals moeten afnemen, want X wist het elke keer opnieuw te bemachtigen. Uiteindelijk heeft de pastoor het boek overlezen, het besprenkeld met wijwater en het daarna verbrand. Daardoor verloor X al zijn toverkracht.
Verhaal: Kloenkcharelke, dat was me een 'vieze', die kon van alles. Charel de bakker kwam eens 'gelijk hem' van Hoepertingen kermis en 't was al laat, ze hadden veel plezier gemaakt. Onderweg zei hij: 'Wil ik de pannen eens van 't dak doen vliegen?' En toen vlogen de pannen op en af, een 'lawijt' of al van 't dak vloog, al daverde en zo dansten de pannen. Charel had in zijn broek gescheten van schrik. In een café waren ze ook eens een 'bak' aan 't drinken en toen daar ene van achter uitging, ging Kloenkcharelke van voor uit. Maar de andere zat in de 'mesthof' rond te lopen en hij kon geen deur of poort vinden.Kloenkcharelke had een boek, zegden ze, en daarvan had hij die macht allemaal. De oude pastoor heeft hem dat verschillende keren moeten afnemen, maar hij had het altijd weer terug. Toen had hij het overlezen en wijwater erop gedaan en toen verbrand. Toen kon hij zoiets niet meer.
Regio: Engelmanshoven