Omschrijving: Dood van de heks 4. Sterft als heks
Verhaalopbouw: Tijdens de nacht dat een heks uit Herk-de-Stad is gestorven, zat het dak van het huis vol zwarte kraaien. Omdat de dochter van de heks later altijd met een zwarte kat op schoot werd gezien, vermoedde men dat zij de kunsten van haar moeder had overgenomen.
Verhaal: Hê wor een â vro, een heks en dêe kos ni sterve. Ze lag do te kêeke en te dun. De nacht dasse gestorve is, zôte ter mier zwatte kraaie op 't dak as panne. Heur dochter kreeg de nôm van heks want ze hâ altêed een zwatte kat op heur schoet. As dji do verbêe kâm, wor dji altêed van een zwatte kat gevolgd. Men ma wilde do noetsni verbêe gôn.
Verzamelaar: M. Hermans
Taal: Limburgs (Herk-de-Stad)