Type: 2.3 Toverboeken
Omschrijving: Toverboek om aan de ratten te bevelen
Verhaalopbouw: X, een man uit Sint-Truiden, kon muizen en ratten verjagen met een speciaal boek. Op een dag vroeg X aan een man: "Zitten er bij jou geen ratten?", waarop de man: "Jawel, hier zitten er veel!" X begon voor te lezen uit zijn toverboek. Hij deed dat achtereenvolgens in drie hoeken van het huis. "Eén hoek moet ik open laten," zei hij, "dan kunnen de ratten langs daar vertrekken, want anders zitten ze opgesloten in dit huis."
Verhaal: Nare, dat was ene van St.-Truiden, die harmonica speelde, maar die kon muizen en ratten verjagen met een boek. Hij kwam eens hier en hij vroeg of hier geen ratten zaten. 'Wel ja, zei mam, die zitten hier genoeg' 'Zoudt ge me geven wat ik vraag als ik ze wegdoe?' vroeg hij. 'Dat zou me veel waard zijn' zei pa. En toen nam hij zijn boek, een toverboek heette hij dat, en toen 'leesde' hij daaruit in drie hoeken van het huis. 'Een hoek moet ik openlaten, daarlangs kunnen ze dan vertrekken, anders zitten ze opgesloten in uw huis.'
Codering: Toverboek om aan de ratten te bevelen: variante 2
Regio: Vorsen