Omschrijving: Avonturen met de sjoufert
Verhaalopbouw: In de Boenders, een bos in Ellikom, vloog de vuurman rond. Een man had ooit zijn pijp aangestoken met het vuur van de vuurman. Toen een man op een dag naar de vuurman floot, was die onmiddellijk bij hem. De man kon nog net de deur achter zich sluiten. De volgende dag stond er een zwartgeblakerde hand in de deur gebrand.
Verhaal: In de Boenders daar huisde de vuurman. Dat was daar allemaal bebost. De vader van mijn vader heeft hem dikwijls gezien, want die is er zijn pijp ooit gaan aan aanroken. Die schudde zich, en dan viel het vuur zo van hem. Dat was 'ne mens en ook gene mens. Die was van varres te zien. Als ge daar op floot en ge stond in de deur, dan was die op 'ne sibots bij u. Ene had de deur op een kier open en hij dacht: 'Ik zal dat menneke toch hebben.' Hij was 'nen helen hoek van hem af. Hij floot en hij maakte zich binnen en op 't zelfde moment sloeg hij zijn gloeiende klauwen in de deur.
Codering: Avonturen met de sjoufert: variant (Ellikom)
Regio: Ellikom