Omschrijving: Avonturen met de sjoufert
Verhaalopbouw: Vroeger was er in Glabbeek een moeras dat grensde aan Niel. Op een avond zagen enkele mensen in de buurt van het moeras een vuurman. Eén van hen floot naar de vuurman en haastte zich dan snel naar binnen. Onmiddellijk kwam de vuurman aangevlogen. De deur van het huis was helemaal zwartgeblakerd en de afdrukken van de poten van de vuurman waren nog duidelijk zichtbaar.
Verhaal: In Glabbik lag vroeger een broek, dat grenst omtrent aan Niel. Den ouwe pastoor heeft daar nog wijers gehad, dat heet nu nog pastoorswijer, maar nu is het verkocht. En gemeenlijk 's winters gebeurde dat. Dan gongen ze 's avonds ichteren en dan zegden ze: 'Daar loopt de sjoufert in 't broek.' Dat was een vuur dat beweegde zich altijd. Als ze daar op dorsten fluiten, dan was hij op de slag bij hen. Maar ene had zich toch verkloekt, en die had gefloten maar hij stond kort bij de deur. Hij floot, en de deur open, en de deur toe, en de sjauf erop. En de sjoufert had met zijn vier poten de heel deur verbrand. Ze zagen nog waar hij zijn poten had gezet.
Codering: Avonturen met de sjoufert: variant (Niel-bij-As)
Regio: Niel-bij-As