Omschrijving: Spook
Verhaalopbouw: Twee knechten uit Batsheers zagen op een veldweg een spook met een wit laken op hen af komen. Toen één van de knechten met een dikke stok naar de verschijning had geslagen, was het spook plots verdwenen.
Verhaal: Toen ich nog knèch was te Basheers moes ich eens met nen andere knèch meegoan woa ne felle sjrik hoa en nooit allein doarde gun. Opeens zoegte ve langs de veldvèèg e spook met e wit loake op os oafkomen. Het zweefde boven de wèèg en koem mer altaid kotter bai. Eerst woeren ve wit van sjrik. Mais ich hoa e gleuske op en veulde mich sterk. Donoi stapten ve gewoon deur. Het spook volgde os, ich sloeg er op met ne dikke stek en 't spook was voert.
Verzamelaar: R. Jageneau
Taal: Limburgs (Borgloon)