Type: 3.1 Duivels
Omschrijving: Duivel: menselijke gedaante
Verhaalopbouw: Bij een gezin in Vliermaal kwam altijd een man op bezoek, die slechte boeken las. Op een avond zei de man: "Ik kan hier aan tafel een hond laten verschijnen met ogen als vuur". Omdat de mensen bang waren, stuurden ze de man weg. Zulke macht kon immers alleen van de duivel komen.
Verhaal: Ene man woa bai os koem loes altaid slechte buuk (boeken). Mijn zuster was kerieus (nieuwsgierig) en wilde weten woa erin stoend. Op nen oavend zaag de man: 'Ich kan eine hond aater toafel dun verschijnen met ogen as vuur.' Ze hoanen allemoil sjrik van de man en joegen hem voert. Het was immers allein mer de duuvel woa zo een maach hoa.
Verzamelaar: R. Jageneau
Taal: Limburgs (Borgloon)