Omschrijving: Een dode getuigt
Verhaalopbouw: Een man die tijdens een rechtzaak onschuldig was veroordeeld, sprak: "Ik ben onschuldig. Dat zal zometeen wel duidelijk worden, want de schuldige zal wel getuigen". Het volgende ogenblik gingen de deuren open en verscheen de schuldige met kettingen rond zich. De man was speciaal teruggekomen uit de hel om te bevestigen dat de veroordeelde onschuldig was.
Verhaal: Of dat nu in Bilzen gebeurd is of nie, dat weet ich nie. 't Is toch op een gerechtshof gebeurd. Dat heeft mech mijn vader dikwijls verteld. Het goëng over ene moord en ze hadden enen onschuldige gestraft: die zei: 'Ich bin onschuldig, seffens zal het wel uitgewezen worden. De schuldige zal wel getuigen', en wei (toen) er dat zei goeng de deur open en de schuldige verscheen met de kettingen aan zich hangen. Die koem uit de hel voor te getuigen dat dien andere onschuldig was.
Verzamelaar: W. Jackers
Taal: Limburgs (Bilzen)