Omschrijving: De kloppende spoken van het Jonckhold
Verhaalopbouw: Een man ging samen met vijf vrienden naar het klooster van Jonckhold. De mannen speelden een kaartspel, toen om middernacht plots het licht werd gedoofd. De mannen zagen niemand, maar ze werden bont en blauw geslagen door de Tempeliers die kwamen spoken.
Verhaal: Mijne grootvader, die was ene vogelenvanger en ze goenken met vijf uit de geburen no 't Jonckhold. 's Nachts om twaalf uren klokslag vloog do altijd 't licht uit. Ze begosten met de kaart te spelen en om twaalf uren begos het te kloppen en toen zegden de mannen: 'Als gij onder klopt, dan kloppen vèr (wij) boven en in ene keer vloog het licht uit en de deuren open en toen gonk het boven op hen. Ze zagen niemand. En ze kregen maar slagen. Dat waren de Tempeliers die terugkwamen.
Verzamelaar: W. Jackers
Taal: Limburgs (Bilzen)