Omschrijving: Heks doet mensen verdwalen die geen pint komen drinken
Verhaalopbouw: Op Koles woonde vroeger een heks die een café had. Wanneer men daar met de kar voorbijkwam, moest men er een glas gaan drinken, want anders raakte men verdwaald of reed de kar ergens vast.
Verhaal: Op e Koles daar zat vroeger 'n heks en daar was café. Ja, en in dien tijd waren er nog geen auto's of niks, toen voeren ze met vrachten met paard en kar hé. En als ge dan met de kar langs die café kwaamt dan moest ge daar binnen gaan en 'n pint gaan drinken want anders geraakte gij nooit op e plak, dan kost ge uwe weeg nie vinden ofwel voerde vast met de kar. Dat heb ich vader thuis horen vertellen.
Verzamelaar: I. Kenens
Taal: Limburgs (Noord-West)