Omschrijving: Katten vallen mensen aan
Verhaalopbouw: In Niel woonde een man die bijzonder mooie peren aan zijn boom had. Opdat de jongens uit de buurt geen peren zouden komen stelen, had de man doornen aan de muur gebonden. Op een dag waren enkele kwajongens er evenwel in geslaagd de doornen los te snijden, zodat ze over de muur konden klimmen. Toen de jongens echter in de boom waren geklommen, zaten de takken opeens vol met katten die hen van de boom probeerden te trekken. Gelukkig konden de jongens in een vijver springen; anders zou er geen enkele levend uit de boom zijn geraakt.
Verhaal: Dat was in Niel, daar was een man die schone peren had en hij had doornen op de muur gebonden dat de kwajongens daar niet over zouden kruipen. Maar daar waren eens jonge snaken die wilden 'aan de peren gaan' en die bonden een mes aan een staak en zo sneden ze de wis over en toen vielen de doornen af. Toen konden ze aan de peren gaan, maar toen ze in de boom zaten, zat het daar ineens vol katten en die trokken hen van de boom af en het was een geluk dat daar een poel was waarin ze konden springen, anders kwam daar geen enkele 'leeftig' uit.
Regio: Guigoven