Omschrijving: Heks speculeert op eigen profijt
Verhaalopbouw: In het café van een heks werd op zondag vaak gekegeld voor geld. Eén van de mannen die al zijn geld uitgaf aan drank, slaagde er telkens in alle kegels om te gooien. "Dat heeft de heks gedaan", zeiden zijn vrienden dan, "want zo goed kegel jij toch niet!" De heks hielp de man inderdaad omdat ze wist dat hij al het gewonnen geld toch in haar café zou uitgeven.
Verhaal: Bij Mie van A. daar waren zes vruilie (vrouwen) in den tijd en wij gingen daar 's zondags natuurlijk henne. Daar werd veel gekegeld. Maar als ich ne pot trok dan was die binnen 't half uur op hé, ich was schrikkelijk drankzuchtig. En ich gooide alles om want de ander die staken 't in hun tes, die wilde daar wat gaan verdienen maar dat was met mij 't geval nie. En dan zegden de ander mannen altijd: 'Dat heeft Mie gedaan, want zo goed kegelde gij ooch nie.' Maar Mie die wist dat als ich won dat ze 't dan terug in de laai kreeg.
Verzamelaar: I. Kenens
Taal: Limburgs (Noord-West)