Omschrijving: Weggestuurde weerwolf staat bij het vuur: variant (Sint-Huibrechts-Lille)
Verhaalopbouw: Sommige mensen bezaten een ketting waarmee ze zichzelf in een hond konden veranderen. In Bocholt werkte een knecht die elke avond wegging. Op een dag zag de nieuwsgierige boer dat de knecht in een boomstronk kroop en even later weer tevoorschijn kwam in de gedaante van een hond. De boer zond zijn knecht met wat koren naar Maasticht, zodat hij ondertussen de halsband in de oven kon gooien. Zodra de band was opgebrand, was de knecht verlost. Daarna is hij voorgoed weggegaan.
Verhaal: Ne weerwolf dat waren mensen, die hadden 'n ketting om. En daar konden ze zich hond mee maken. Daar was in Bocholt ne knecht en die was alle avonden bekans weg. Maar wat hij deed of waar hij bleef dat wisten ze nie, want die mannen hielden zulke zaken geheim natuurlijk. Maar die boer die wou dat toch weten en 't werd opgemaakt van te kijken waar hij bleef. En hij sprong 'n soets (uitgeholde wilg) in en hij was hond toen hij eruit kwam. Ja, toen wisten ze genoeg. Ze stuurden de knecht met koren naar Maastricht en in 't huis dat er 't kortste bij lag daar stookten ze den hoven en de band gingen ze halen en als die sprong dan was hij verlost. En 't was zo ooch. 'Nouw bin ich verlost' zei hij en hij vertrok en ze hebben hem nooit meer gezien.
Verzamelaar: I. Kenens
Taal: Limburgs (Noord-West)