Omschrijving: Bokkerijders: organisatie en localisering
Verhaalopbouw: De oprichters van de bokkenrijders waren vrijmetselaars die geen rekening hielden met godsdienst. De leden van de bokkenrijders durfden niet meer naar de kerk te gaan.
Verhaal: (...) Hier zitten d'r nog veul te veul van die families die van dat soort zijn. Het hingk (hangt) ouch mèt de vrijmetselerij aanein.PK: alleè?De aanstichters d'rvan, jao, dat waoren miër van die vrijmetselèiren, jao, die vergoëiden alle godsdeens en die werkden op dat liëg volk in hé! op dat gemein hé, dat liëg soort van volks zoë hé, wie schelmen en deugeneeten en alle soort, dao wèrkden die op in veur die of nog miër (meerderen), van die zaken, veur 't volk get schów te maken hé, versteis-te. Wie schówer 't volk, wie gemäkkeliker dat ze nao de kèrk leepen, mer ouch wie gemäkkeliker dat ze van de kèrk weggingen. Zuus-te (zie je). En dów keemen ze achternao: 'Oh, dèi van dich is dao ouch bij!' hé, achternao wósj de vrouw dat thuis toch hé, 'dèi van mich zit dao ouch tusschenin', hé, hmm hmm, en dan brik (breekt) get uit hé, en dan durven ze niks, dan durven ze nog neet miër nao de kèrk. Dat wâs...
Verzamelaar: P. Knabben
Corpus: PKNAB.20E