Omschrijving: Heks in de gedaante van kat gekwetst
Verhaalopbouw: In Genk woonde een timmerman die een achttienjarige gast in de leer had. De gast zag 's avonds laat altijd een grijze kat. Omdat het dier zijn achterdocht wekte, vertelde hij zijn baas erover: "Elke keer als ik naar de zolder wil gaan, zit de kat op de ladder. Ze doet me niets, maar ik ben het beu en ik ben van plan om haar met dit mes de kop af te snijden." De timmerman waarschuwde hem: "Doe dat niet, want het is een heks!" Toen de jongen weer naar boven ging, sprong de grijze kat weer op de ladder. Omdat de kat hem op die manier de weg versperde, nam de jongen zijn mes en haalde uit naar het dier. Omdat de kat net op dat ogenblik haar kop bewoog, sneed het mes haar een oor af. Toen de jongen de volgende zondag naar de kerk ging, zag hij zijn vriendin op straat lopen met een grote witte doek om haar hoofd gewikkeld.
Verhaal: In Genk woonde een timmerman en die had een gast van 'n achttien jaar, die de stiel kwam leren. En als hij laat uit werken geweest was, zag hij alle avonden 'n grijze kat zitten. Dat betrouwde hij niet en hij vertelde dat tegen zijn baas. 'Elke keer als ik de zolder wil opgaan, zit ze boven op de ladder', zei hij. 'Doet ze u iets?' vroeg die. 'Neen, ze zit me daar maar te bezien, maar ik ben dat moe en met dat mes hier 'ho' ik haar de kop af.' - 'Als ge het dan toch wilt weten, 't is een heks, en houdt er uw handen van af'. Toen de jongen weer naar boven ging, sprong die grijze kat weer op de ladder en ze bleef daar zo zitten. Toen kon hij niet door en hij ging een beetje achteruit, en hij pakte zijn lang snijmes en 'hode' naar de kat. Ze trok juist haar kop wat in en zo kwam het dat hij ze een oor 'afhode'. 's Anderendaags was het een Zondag en toen hij naar de kerk wou gaan zag hij zijn meisje op straat lopen met een grote, witte doek rond haar hoofd. Dat was de heks geweest. En dat is echt gebeurd, ik heb die jongen nog gekend.
Codering: Heks in de gedaante van kat gekwetst: variante 1
Regio: Sint-Huibrechts-Hern