Omschrijving: Put van Rosmael (Rosmeer)
Verhaalopbouw: Vroeger gingen de mensen vaak op bedevaart naar Rosmeer wanneer er een kind ziek was. Men moest dan biddend rond de kerk lopen en een stukje van het hemd van het zieke kind in de waterput gooien. De heilige Bertilia werd daar vereerd.
Verhaal: Zoe ben ich zelf, dao ben ich wâl gewèis, mèt mijn mooder, bèivert (beevaart) gewèis nao… Roësmer (Rosmeer) enne veur ‘t, ein van mijn breurs of zusters. En dan pakden ze dao e stukske stóf, van ’t humme (hemd), van de humpke (hemdje) van de kèndj, en dao wâs ene put, ene waterput, en dao mósten ze dat ingoeien, en dan mósten ze in Roosmer óm de kèrk goon beijen, wie dèk weit ich neet mier, ver leepen dan toch mer mèt hé, en danne, bèijden ze dao-mer het wâs ouch heen en weer beijen huur! dat waor hie aan dinge, aan Veldwezelt, klein veldwèigske in, dat weit ich, maar woe ver uitkaomen weit ich neet mier, en es dat lummelke ónderging, dan waor het besmet van die krankde, mer die lummelkes, dao waoren d’er ouch die boven bleven, en dat was mer ene gewune put, en dao zaogs-te lummelkes in liggen, stof, stof dus hé, wit stof, hawâl, dat laog dao in, en dat waor ene put, dèi waor âfgemaak mèt, met plänk, en ich weit neet, de luj die gingen dao heer en dan goeiden ze dat dao in en dan gingen ze beijen. (PK: Heilige?) Ich gelöüf dat het de heilige Bertilia waor. Jao.

Verzamelaar: P. Knabben
Corpus: PKNAB.20E