Omschrijving: Heksen herkend door verbranding
Verhaalopbouw: Op de Schans in Opoeteren woonden vroeger veel heksen. Op een avond bracht een man een pan water aan de kook en riep dan: "Poes, poes!" Ogenblikkelijk kwamen er wel dertig katten aangelopen. De man goot kokend water over de dieren. De volgende dag vertoonden bijna alle vrouwen van Opoeteren brandwonden.
Verhaal: In Opoeteren op de Schans woonde een oud vrouwke. Dat was ook wel zo iets. Maar daar zaten er veel. Daar was 'ne man, die woonde daar heel alleen. En 's avonds zette die eens 'ne ketel op 't vuur en stookte dat tot het gloei was, tot het water kookte. Als dat zo ver was, dan gong hij in de deur staan en dan begos hij te roepen: 'Poes, Poes.' En als er dan zo'n vijfentwintig of dertig binnen waren, goot hij hun dat kokend water over hun lijf en 's anderendaags waren de half wijver van Opoeteren verbrand.
Regio: Opitter