Omschrijving: Tovenaar doet paarden wachten zolang het hem belieft
Verhaalopbouw: Vroeger spraken de mensen met elkaar af om samen door de heide te rijden. Op zekere dag had een zekere X met enkele vrienden afgesproken om samen te vertrekken. De anderen stonden al te wachten, maar X kwam niet opdagen. De paarden werden zenuwachtig en begonnen te trappelen. De dieren konden echter niet vertrekken tot X was aangekomen. Toen X zich bij het gezelschap voegde, konden de paarden weer verder.
Verhaal: De mensen spraken zich altijd af om gelijk de hei in te varen. Die gongen al heel vroeg eerdertijd. En die van de voorste Luys had zich ook eens afgesproken. Driehonderd meter van het huis af, wachtte ze tot hij kwam, maar die kwam maar niet. En ge weet hoe de paarden zijn als die lang moeten staan. Die begosten gaten in de grond te dabben, maar niks aan te doen, ze kosten niet weg. Na een paar uren kwam die van de voorste Luys en toen kosten de paarden weg.
Regio: Beek