Omschrijving: Tovenaar tovert bandieten aan hun stoel vast
Verhaalopbouw: Bij een zekere X kwamen op een dag zes mannen binnen. X zag onmiddellijk dat de mannen misdadigers waren en nodigde het zestal uit om bij het vuur te komen zitten. X gooide voortdurend hout op het vuur zodat de misdadigers het steeds heter en heter kregen. De mannen zaten vast aan hun stoel. Toen hun broek begon te branden, moesten ze X bidden en smeken om hen weer los te maken.
Verhaal: Die van de achterste Luys, die kos meer as alleman. Daar waren op 'ne keer de bandieten binnengekomen, met 'ne man of zes, hij zag het d'rekt dat het bandieten waren. 'Zet u bij', zei hij. Daar brandde nog een groot open vuur, wie dat was in vroeger tijd. Hij schoof stoelen bij en ze kosten niet anders als zich bijzetten. En hij stookte maar, hij gooide maar mutterten bij. Door den duur werd dat heter en heter, en ze zaten op hunne stoel en ze kosten niet achteruit. Op 't leste begos hun broek te branden en toen hebben ze moeten smeken en bidden om los te mogen. Daar zijn ze nooit meer geweest.
Regio: Bree