Omschrijving: Tovenaar maait haarbol de kop af
Verhaalopbouw: Bij een boer werkte een knecht die zo goed kon maaien dat hij het werk van drie knechten in dezelfde tijd verrichte. De andere knechten waren jaloers en besloten een grap uit te halen met de sterke knecht. Ze staken een bol staalwol tussen het lange gras. De sterke knecht merkte het echter niet eens en maaide gewoon door het staal heen.
Verhaal: Het is nu bedene hooimaaitijd. Zo was er bij 'ne boer 'ne knecht - daar waren ook arbeiders - en die kos maaien, daar kosten ze met geen drie tegenaan. En die ander knechts die kosten hem nooit bijhouwen. 'Dat gaan we eens gedaan maken', zegden ze. Kent ge 'nen haarbol? Awel, zo 'nen haarbol waar ze de zeisie op scherp maken, en die hadden ze in 't gras gestoken, in dat hoog gras, dat kos hij toch niet zien. Ja, en die maaide er rats door henenn. Die kos meer as alleman.
Codering: Tovenaar maait haarbol de kop af: tovenaar (Gruirode)
Regio: Gruitrode