Omschrijving: Benden
Verhaalopbouw: Ten tijde van Napoleon was de bende van de Bolleberg actief. De molenaar bij wie de bendeleider woonde, werd 's nachts overvallen door de rovers. Zijn hond werd doodgeschoten. Toen bij de notaris in Gelmen een inbraak werd gepleegd, vluchtte de man samen met zijn vrouw door het raam naar Gelinden. Toen de abt van de abdij van Chartres naar Hoepertingen kwam, hoorde hij iemand in groot detail vertellen wat er allemaal was gebeurd. Door de precisie waarmee het verhaal werd verteld, verraadde de rover zichzelf.
Verhaal: dô was nog een bende, di van den Bolleberg; da was onder Napoleon; da was mo stelen en moerde; de chef van de bende woenden op e pachthof; dô woende ne molder op een bem en dee was allien mê zenen hond; en ’s nachs kam de bende hem ouvervalle; en ze nômen een ladder, môkten e gat duir het plafon, schoute den hond doeud en zoe konne ze de moulen ouvervalle; hunne leste slag was te Gelmen, op notôris Ramaekers; ze konne de duir ni oupedoon en dan hebbe ze ze ingeslôn; de notôris en z’n vrouw vluchtten duir de vensters mê de lôkes no Gelinde; m’n moma had ne groeutoeum, abt van de abdê van Chartres; en dee is mê de Franse Revolutie moete trugkoume no Hoepertinge; en bê de scheerder vertelden iene hem zoe goed wat er ’s nachs gebuird was da menen oeum soupçons had; da was iene van de bende en zoe werd [de] bende verklapt.

Verzamelaar: A. Abeels
Taal: Limburgs (Sint-Truiden)