Omschrijving: Vader en zoon zien geheimzinnig licht in de broeken tussen Averbode en Testelt
Verhaalopbouw: Een jongeman die 's winters samen met zijn vader op frettenjacht was, zag 's avonds tussen Averbode en Testelt een lichtje naar zich toe zweven. De jongen en de vader waren zo bang dat ze onmiddellijk naar huis gingen.
Verhaal: Op ne zekere winterdag was ich mee mê vaoder op fisvangst gewist. Da gebeurde mee nen hond dao speciaol op afgericht. As diên hond op ’t spoor kwam, dan werd dieê fis gevangen deur den hond. We waren zoê ongeveer een uur van huis, gans in ’t onbekinde in de broeken tussen Averbode en Testelt. Tegen negen uren, half tien van den aovond verscheen ’t er op e moment e licht, ’t was drijvend en kwamp naor os toe. We zên stillekens naor huis gegaon. En op dieê weg had den angst os zoê aongegrepen da de haoren rechtkwampen op ozze kop. We zên thuis binnengegaon en hêmmen noêit vernomen wa da was.

Verzamelaar: C. Ooms
Taal: Limburgs (Beringen en omstreken)