Omschrijving: Spookkat doet jongen sterven
Verhaalopbouw: Een man moest waken bij een doodzieke jongen. In de kamer van de jongen kwam altijd een kat zitten, die langs de afvoerput naar binnen kwam.Op een avond was de kat er weer. De jongen zuchtte even en overleed het volgende ogenblik. Op dat moment doofde de kaars die bij het hoofdeinde van het bed van de jongen stond.
Verhaal: Mijn vader heeft eens moeten waken bij ne ziek jongen. Die was heel mager geworden en ze dachten dat’em ging sterven. Bij die jongen kwam er altijd een kat door ’t waterkot gekropen en ging ze op haar achterste poten zitten. Die avond was de kat daar weer. Ze stonden allen rond het bed. Aan ’t hoofdeinde stond een kaars. De jongen lag met zijn gezicht naar de muur. Op ene keer horen ze: "Pft…", de kaars was uit. De jongen geeft ne smak en was dood, en hij kost de kaars nie uitgeblazen hemmen, want hij lag met zijn gezicht van de kaars af. Mijn vader zei: "Mijn haren stonden recht op mijne kop."

Verzamelaar: C. Ooms
Taal: Limburgs (Beringen en omstreken)