Omschrijving: Herkend aan vezels van een zakdoek
Verhaalopbouw: Een naaister uit Meeuwen was de hele dag in een naburig dorp aan het werk geweest. 's Avonds durfde het vrouwtje niet meer naar huis te gaan omdat ze bang was voor weerwolven. Daarop sprak iemand tot haar: "Hier is een rode zakdoek. Als je een weerwolf tegenkomt, dan gooi je die zakdoek maar naar zijn muil." De volgende dag had de knecht van het vrouwtje rode vezels tussen zijn tanden.
Verhaal: Daar was een vrouwke, dat gong overal naaien en lappen. Dan was het 's avonds dikwijls laat, en op 'ne keer zei het: 'Ik durf niet heivers gaan; de weerwolf komt altijd op mij af.' 'Hier', zei er ene, 'hier hebt ge 'ne rooie maalplak, als de weerwolf komt, dan houwt ge hem die maar in zijn muil.' Dat vrouwke moest naar Meeuwen. Ja, en dat gedaan, en 's anderendaags had de knecht de vezels tussen zijn tanden hangen.
Codering: Herkend aan vezels van een zakdoek: variant (Ellikom)
Regio: Ellikom