Omschrijving: Herkend aan vezels van een zakdoek
Verhaalopbouw: Een jongen ging met zijn vriendin naar de kermis in Tongerlo. Toen ze onderweg waren, zei de jongen tegen het meisje: "Ik moet even een boodschap doen. Als er een hond op je af zou komen, gooi dan deze rode zakdoek naar zijn muil." Even later kwam er inderdaad een grote zwarte hond naar het meisje gelopen. Ze gooide de zakdoek naar de hond, die de stof helemaal verscheurde. Toen het meisje later op de avond met de jongen aan het dansen was, zag ze de rode vezels tussen zijn tanden hangen.
Verhaal: En dit is zeker gebeurd, dat weet ik zeker. Een meisje gong met 'ne jong naar Tongeler-kermis. Onderwege zegt de jong: 'Hier hebt ge 'ne maalplak, als daar dikswijls 'nen hond uitkomt of zo, gooit ge hem die maar voor.' Die moest zijn broek afdoen, zei hij. En den hond kwam uit, het wicht gooide hem de maalplak in zijn muil en hij verscheurde hem in stukken vaneen. Maar toen ze naderhand aan 't dansen waren, toen zag ze de rooi vezels nog tussen zijn tanden hangen.
Codering: Herkend aan vezels van een zakdoek: variant (Bree)
Regio: Bree