Omschrijving: Een pad behekst een hoeve
Verhaalopbouw: Een boer had voortdurend ongeluk: hij kon geen enkel dier in leven houden. Hij had een mooie koe gekocht, maar ook dat dier was na enkele dagen gestorven. Iemand zei de boer dat het hekserij moest zijn en gaf hem de raad om het hart van de gestorven koe op het fornuis te zetten. Wanneer het hart kookte, moest de heks aanwezig zijn. Omdat de pastoor hem dat afraadde, besloot de boer naar de paters in Hasselt te gaan. Toen de paters de stal kwamen overlezen, lieten ze de boer de kribbe afbreken. Onder de kribben werd een dikke levende pad gevonden. De paters sloegen het dier dood, en beweerden dat de boer voortaan geen ongeluk meer zou hebben. De paters kregen gelijk.
Verhaal: Bij mijn vaar gingen toch zoveel beesten kapot. Ze kochten een schone koe en die ging ook kapot. Toen zegde hun iemand dat het hekserij was en dat ze het hart van de koe op 't vuur moesten zetten en als dat kookte moest de heks 'présent' zijn. Maar toen vroegen ze dat aan de pastoor en die raadde dat af. Toen zijn ze te Hasselt naar de paters gegaan, die kwamen de stal overlezen en toen deden ze de krib afbreken en daar vonden ze een dikke 'leeftige' pad. De paters sloegen die dood en toen zegden ze dat ze van alles af zouden zijn en dat waren ze ook, daar is geen beest meer kapot gegaan. En wat ik u hier vertel dat zijn geen leugens, hoort ge.
Codering: Een pad behekst een hoeve: variante
Regio: Millen