Omschrijving: Weerwolf verlost door het verbranden van zijn band
Verhaalopbouw: Op een boerderij in Opoeteren werkte een knecht die zeer ijverig en onderdanig was. 's Avonds bleef de knecht echter vaak laat weg, zodat de boer achterdochtig werd. De knecht beweerde dat hij in een naburig dorp ging kaarten met enkele vrienden. Op een dag vond één van de kinderen van de boer in een stronk van een eikenboom een leren riem. Het was de riem van de knecht, die in werkelijkheid een weerwolf was. Daarop stak de boer onmiddellijk de oven aan om de riem te verbranden. Hoewel de knecht ver weg was, stond hij in een mum van tijd bij het vuur om zijn riem te redden. De knecht slaagde er niet in. De volgende dag is de knecht vertrokken en men heeft hem nooit meer gezien.
Verhaal: In Opoeteren op een boerderij woonde een knecht. De huisgenoten hadden geen goed oog op hem. Toch werkte hij gelijk een paard en was onderdanig aan boer en boerin. Hij bleef 's nachts dikwijls laat uit en maakte zijn baas wijs dat hij ging kaarten in het naburig gehucht. Dicht bij het huis stond een ouden eiken tronk, van binnen hol, en daarin vond één der kinderen een lederen riem. Ze hadden het gevonden: dat was de riem van de knecht... van den weerwolf... Ze stookten dadelijk den oven heet, wierpen daarin den riem, en niettegenstaande de knecht de hei in was stooksel kappen, was hij op staande voet daar om den riem uit den gloeiende oven te halen, hetgeen hem mislukte. De knecht verdween dadelijk en nooit heeft men nog iets van hem gezien of gehoord.
Codering: Weerwolf verlost door het verbranden van zijn band: variant (Neeroeteren)
Regio: Neeroeteren