Omschrijving: Een veulen dat spreekt
Verhaalopbouw: Op een avond kwam een man uit Borgloon langs het Kattensteegje bij de Donkerstraat naar huis. Op de grond lag een veulen dat hem de weg versperde. Omdat de man al gehoord had over heksen die zich in een paard konden veranderen, nam hij zijn stok en sprak: "Laat me door, in de naam van God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest!" Het veulen draaide zich zodat de man kon doorlopen. De man was nog maar enkele meters verder, toen het veulen riep: "Kom terug, kom terug!" Maar de man ging zonder omkijken verder.
Verhaal: Mijn vader heeft me dikwijls verteld van zijn grootvader, die was afkomstig uit Grootloon. Toen hij eens langs 't steegske naar huis kwam bijkans aan de Donkerstraat, zag hij daar een veulen liggen en het ging niet uit de weg. Hij had al gehoord van heksen die paard worden en hij zag direct dat daar iets achter zat, hij nam zijn stok en zegde: 'Laat me door, éne in God de Vader, éne in God de Zoon en éne in God de H. Geest' en elke keer gaf hij het ene slag met alle macht. Toen draaide het veulen 'hem', toen kon hij door maar hij was nog niet uit het Kattensteegske toen riep het veulen: 'Kom terug, kom terug.' Maar een keer was al genoeg geweest, hé!
Regio: Lauw
Relatieve Datering: Overgrootvader van de informant