Omschrijving: Variant
Verhaalopbouw: In de kelder van een boerderij bij Viersel stond een kist waarin een spook was verbannen. De overleden boer kwam spoken omdat zijn zussen de boerderij niet aan de wettige erfgenaam, hadden gegeven. In de gedaante van een spook kwam de boer zijn zussen uit hun bed gooien. De dieren uit de stal werden altijd losgemaakt en gingen uiteindelijk dood. De pastoor heeft de geest verbannen in een kist die in de kelder werd ingemetseld. Later werd de kist overgeplaatst naar de sacristie van Viersel, waar ze werd bewaard om haar antiekwaarde.
Verhaal: Kort bij ons boerderij in Viersel stond een ander boerderij. In de kelder daarvan stond een kist met twee ijzeren banden. Die kist was gemetst in ne kelder zonder venster of deur. Daar zat een spook in. Dat was van nen eigenaar van een winning en Pee Vracken die moest die winning erven. Maar de twee zusters van die boer wilden dat land niet aan Pee Vracken geven, en die gaven het aan nen andere boer. Daarom kwam die geest van die boer altijd spoken op die boerderij, waar zijn twee zusters nog opzaten. Die kwam ze ’s nachts uit hun bed gooien. Nen andere keer hoorden ze schreeuwen en als ze gingen kijken, dan was daar niets te zien. In de stal trokken de beesten zich altijd los en die zijn allemaal kapotgegaan. Ze hebben toen de pastoor gehaald en toen hebben ze die geest in een kist gebannen. Die kist met twee ijzeren banden hebben ze toen ingemetst in de kelder. Pee Vrancken (sic) heeft eerst de Poethoof moeten nemen om dat spook te kunnen bannen.
Dat spook lag nu al lang uit die kist. Die kist staat nu in de sakristie van de kerk van Viersel. Die houden ze daar omdat het een antiek stuk is.
Ik weet niet wat ik er moet van geloven, maar priesters hebben al gezegd dat het waar is. Een aardige affaire.

Verzamelaar: A. Princen
Taal: Limburgs (tussen Hasselt en Beringen)