Omschrijving: Heksenmeester in de gedaante van een paard
Verhaalopbouw: Twee mannen waren naar Liek geweest en wandelden samen naar huis. Op een veld met klaver zagen ze twee paarden grazen. Eén van de mannen zei: "Nu zullen we vlug thuis zijn; we gaan te paard!" De vrienden sprongen enthousiast op de paarden, maar na een tijdje stelden ze vast dat ze op de rug van een man zaten. Met hun voeten zaten ze in de mouwen van de kiel , en de neusdoek deed dienst als teugels.
Verhaal: Er kwamen eens twee mannen van Liek thuis en op een land klaver zagen ze twee paarden grazen. En de ene zei tegen de andere: 'Deh, nu gaan we gauw thuis zijn, wij rijden te paard.' Toen sprongen ze erop maar toen ze een beetje gereden hadden zagen ze dat ze allebei op een man zijn rug zaten. In die tijd droegen ze nog een kiel en met hun voeten zaten ze in de mouwen, dat waren de stijgbeugels en hun halsneusdoek was de toom.
Codering: Heksenmeester in de gedaante van een paard: variante 1
Regio: Rukkelingen