Type: 3.1 Duivels
Omschrijving: Duivel in gedaante van zwarte hond
Verhaalopbouw: Een man die bij de Planken Brug (1) woonde, vloekte de hele tijd. Op een dag stak er plots een hevige wind op, waardoor iedereen naar binnen ging. Het volgende ogenblik lag er een grote hond op het dak van het huis waar de man woonde.
Verhaal: Dat was ene en die vloekte altijd en dat was aan de Planken Brug, en die had zo manieren van op de duivel te roepen. En we stonden aan een tarweveld en die was weer zo bezig en toen kwam daar ne wind door en toen liepen we allemaal naar binnen en toen lag daar ne grote hond op het dak langs de schouw. Die hebben toen de pastoor moeten laten komen om die weg te doen.

Verzamelaar: A. Princen
Taal: Limburgs (tussen Hasselt en Beringen)