Omschrijving: Behekste man loopt verloren
Verhaalopbouw: Toen een man zijn vriendin was gaan opzoeken, vertrok hij om half één naar de kerk van Schoten (Tessenderlo) om vandaaruit naar Gerhagen te gaan. Onderweg raakte de man echter verdwaald. Nadat hij vier uur in de bossen had rondgedwaald, besloot hij maar onmiddellijk naar het station van Tessenderlo te gaan, waar de trein vertrok die hem naar zijn werk in Luik zou brengen.
Verhaal: As ik nog verkeerde he en om halveréén vertrok ik tot in Schoot aanne kerk he, ’s nachts en do gink ik te voet veur no Gerhage te gaan en ik verdwaalde inne bosse en ik had vier ure lang altij ma gemarsjeerd en om halvervijf was ik vanhaar op dezellefste plak in Schoot. Toen zijn ik vanhaar over dieje pad no Gerhagen gegaan en mijn ander dinge aangetrokke, ne boterham gete, en no de statie in Looi veur gaan te werke no Luik. As ik da inne trein vertelde, zegde ze tege mij "Jef, gij zij behekst geweest."

9677

De vader van Jef Van De Paar dieje goeng ’s avonds no de winkel veur twintig kg bloem. Hij had ne kruiwage bij. En do was do één die de naam had(‘k noem ze nie). "Nondedju" zei Jef (da plecht hem altij te zegge). Dan mocht Jef rijde en dan mocht dieje afslage en in ’t eerste huis woonde hij. Hij was do gerede "toen hoor ik do twee fesele, ‘k za toch eens wille hore wa taal da die spreke - zei Jef - ma ‘k kost er niks van verstaan" zei Jef. "Ik docht - zei Jef - potver da zijn allemaal kastele lui". En hij rijdt Veerle hie op en ’s morgens om vier ure zat hem een uur of do van wo hem moest zijn. "Ik vraag mijne weg" zei Jef en hij vond hem. Da ware die twee waver he.

Verzamelaar: M. Vankerkhoven
Taal: Limburgs (grensgebied Kempen-Hageland)