Omschrijving: Heks plaagt de mensen
Verhaalopbouw: Een jongen die zijn vriendin naar huis was gaan brengen, ging alleen verder. Toen de jongen voorbij het huis van een heks kwam, stak er plots zo'n hevige wind op, dat zijn pet wegvloog. 's Ochtends werd de jongen wakker naast het hok waarin de kalveren van de heks zaten.
Verhaal: En dan dieje da zijn lief no huis gedaan had allee dieje ging no huis van ’t verkere en tegenover wo da de heks woonde, kwam ne wind op en toen was hem zijn klak kwijt. Hij stopte veur te zoeke ma hij kon niks vinne. Ma ’s morgens as hem wakker wir toen lag hem neve ’t kalverkot en toen kwam de heks en die zei: "wat ligde gij hie"?" "Da zulle gij wel beter wete as ik" had hem gezegd.

Verzamelaar: M. Vankerkhoven
Taal: Limburgs (grensgebied Kempen-Hageland)