Omschrijving: Te Groot-Vorst getuigen verschillende plaatsnamen van de "pest"
Verhaalopbouw: Tussen 1400 en 1500 bereikte de 'slaapziekte' uit Engeland het vasteland. In Vorst was een plaats die de Pestendijk heette. Langs daar gingen de mensen door het 'lijkstraatje' naar de kerk. Omdat veel mensen bang waren om ziek te worden, werden er langs de beek allemaal hutten gebouwd, waar men kon wonen. Later werd die plaats nog steeds 'de Hutten' genoemd. In oktober gingen de mensen met een kaars op bedevaart naar Scherpenheuvel.
Verhaal: En dan zoewe rond 1400-1500 is da van Engeland gekome die slaapziekte. De kaarskes processie in Scherpenheuvel is dovan nog. Do was pest hie in ’t land.
De Pestendijk is hie in ‘t broek, do kwame ze van Gestel en zoewe, langst do ginge ze dan deur ‘t lijkstraatje en zoewe no de kerk. De mense dierve nie in huis blijve. Dan zijn ze hie langs de beek gaan wone en do bouwde ze zelf hutte en zoewe heet da hie "de Hutten". Want ze ware zoewe bang. Want de mense die de slaapziekte hadde die bleve slape en dan ware ze eraan. En dan zijn de mense op ’t en’ van ’t jaar bijeengekome in oktober en ze zijn op boetentocht no Scherpenheuvel gegaan: op beeweg mee een kaars.

Verzamelaar: M. Vankerkhoven
Taal: Antwerps (grensgebied Kempen-Hageland)