Omschrijving: Het kasteel van Horst
Verhaalopbouw: In het kasteel van Horst woonde een man die zijn zieke echtgenote naar het hospitaal had gebracht en een minnares had, die bij hem woonde. Toen de man aan de pastoor opbiechtte dat hij bij zijn minnares had geslapen, werd de pastoor boos. Uit wraak schoot de man de pastoor dood tijdens de mis. Sindsdien spookte het in het kasteel van Horst. In de kelder zag men 's nachts licht schijnen. Zodra men binnenkwam, was het licht verdwenen. In de zalen van het kasteel liepen in het zwart geklede heren rond. De vermoorde pastoor was er de mis aan het doen. De broer van de kasteelheer kwam ook iedere nacht meespoken. Bij zijn kasteel op de Pers vertrok een koets met twee zwarte paarden, die om één uur terugkeerde en weer in de grond verdween.
Verzamelaar: A. Roeck
Taal: Brabants (Hageland)