Omschrijving: Dwaallichtje vliegt een man zijn bolhoed af
Verhaalopbouw: Een man met een bolhoed kwam 's avonds terug van het café, toen hij plots een dwaallichtje zag vliegen. Toen de man het lichtje wilde pakken, vloog zijn bolhoed opeens wel driehonderd meter ver tot in het Ruiterskoet.
Verhaal: Op een avond kwam ik thuis. Ik had nog een orgel en ik had mijn bolhoed op. Daar zie ik op een reen op een takje een lichtje staan. Ik wou dat lichtje gaan pakken, ik had wel een stuk in mijn kloten, want anders durfde ik dat niet. Ik deed zo met mijn hand om dat lichtje te pakken en in eens ZJIEEE... vloog het weg en mijn bolhoed vloog zeker 300 meter verder het Ruiterskoet (= kronkel van de Demer in Diepenbeek) in. 't Was winter en het sneeuwde toch zo duivels. Daarna ging ik met een lantaarn mijn bolhoed zoeken. Dat is historie, dat heb ik zelf meegemaakt.
Codering: a
Regio: Diepenbeek